Om skidåkning i Dalarna

Skidåkning är en populär sport i Dalarna och i övriga Sverige, framförallt i norra delen. Den mest välkända tävlingen är givetvis Vasaloppet, som attraherar tiotusentals åkare från hela Sverige, och även från andra länder, men det är inte bara långlopp som skidåkare koncentrerar sig på.

Genom historien och även idag finns det skidåkare som satsar hårt på skidåkningen på elitnivå, som Mikael Sandgren. En del har uppnått den idrottsliga nivå eller har den drivkraft som gör att den kan få sponsorer och på så sätt kunna leva på sin idrott professionellt. Det är också vanligt att skidåkaren satsar hela sin själ och fritid på skidåkningen, men har ett annat jobb som den tjänar sitt levebröd på.

Dalarna lämpar sig väl som skidåkningsregion genom att det finns, särskilt i de mer nordliga delarna, snö under en stor del av vinterhalvåret. Ännu mer tillgång finns det självklart norrut. En del av Dalarna är mycket populärt för turister att besöka för att just åka skidor om vintern, oavsett om det gäller längdskidåkning eller utförsåkning som slalom, snowboard eller telemark.

På denna sida hittar du lite information om skidåkning, vad gäller tekniker som har använts, om Vasaloppet, om vilka grenar som skidåkare kan tävla i och information i relation till Mikael Sandgren. Det finns också en sektion om träning och vad som krävs för att nå ditt mål som idrottsman eller idrottskvinna, oavsett om det gäller att tävla på motionsnivå eller för den som är inriktad på att tävla på en mer professionell nivå.