Skidutrustning

En god skidutrustning är en förutsättning för att kunna åka snabbt och uppnå goda resultat, men också för att finna glädje i åkningen. Det går inte att jämföra den hastighet som nutida åkare åker i med den som fanns för 50 år sedan, i takt med att spår, skidor, stavar, pjäxor och kunskap om vallning har utvecklats enormt.

pjaxor

Den typen av skidor som används för tävlingsåkning är smalare och lättare än de som används för mer terrängåkning, eller turåkning. Åker du sprint är skidorna extra lätta och smala. Längden på tävlingsskidor är ofta längre än för vanlig turåkning. Det finns många typer av bindningar, det vill säga den sektion som fäster pjäxan mot skidan. En bindning bör vara lätt att få på och av, men samtidigt sitta väl och inte ramla av i onödan. Dock ska inte skidan sitta så hårt att det innebär en skada vid ett hårt fall eller liknande. Det är bättre att skidan åker av än att foten bryts av. Normalt är att skidorna är ca 2 meter. Stavar används för att öka farten och stödja och har en trissa i form av en skiva eller ring som gör att den inte sjunker ner i snön.

En form av skidor är Telemarksskidan, en skida med stålkant som lämpar sig väl även för utförsåkning. Det finns en särskild utförsåkningsteknik som används vid åkning med Telemark-skidor och uppkomsten av detta står norrmannen Sondre Norheim för, från det norska fylket Telemark. Hälen är fri på dessa skidor, vilket är i linje med vanliga skidor och pjäxor. Du sitter inte fast med hälen på skidan som på ett par slalomskidor eller en snowboard. Traditionellt är skidorna i Telemark något smalare än vanliga alpina skidor, men nu används ofta samma skidor. Det går även att tävla i telemark och det finns fyra olika discipliner, nämligen Storslalom, Classic, Parallel och Classic Sprint. Det är då viktigt att använda sig av telemarkteknik.

Det är mycket utrustning som skall inhandlas för en helt ny skidåkare. Man bör köpa ett helt start set men det blir en mycket stor klumpsumma på en gång. Det är ofta alpina affärer låter skidåkare att låna pengar räntefritt mot att man handlar i butiken. Det tillåter även lån utan inkomst men detta rekommenderas inte. Man skall inte börja med den allra värsta utrustningen innan man kommit upp i nivå. Det kan till och med försvåra om man köper proffs skidor till en nybörjare. De är generellt hårdare och är inte lika “förlåtande” som nybörjare skidor.

Jag avslutar denna artikel med att tipsa om enligt mig Sveriges mest prisvärda sportvaruhus, XXL. De har kända märken med alltifrån nybörjare utrustning till mer avancerat. Personalen är dessutom kunnig och trevlig.