Namnet Mikael

Mikael är ett traditionellt namn som finns i många varianter runt om i världen. Det kommer ifrån religionens värld, där Mikael är en ärkeängel, såväl i den muslimska, kristna som den judiska traditionen. Det finns versioner av detta namn i många språk. “Michael” med kortnamnet “Mike” hittar man i engelsktalande länder. “Mihail” är uttalet i Grekland och flera närliggande länder och i Spanien kan du heta “Miguel”, eller “Miquel”, varav det senare i Katalonien.

angel

Ärkeängeln Gabriel spelar något olika roll i de olika religionerna och även inom Gamla Testamentet finns flera källor. Han träder fram inför profeten Daniel i Daniels bok och är där en furste som försvarar Israels folk, han framträder också i Uppenbarelseboken, i Judas bre och i koranens andra sura. Han avbildas ofta med ett draget svärd i kyrkan i västvärlden och ofta beskyddande jungfru Maria från en drake eller från Satan självt. I den kristna koptiska kyrkan är han Nilens beskyddare och anses ofta som en god dödsängel till skillnad från Samael eller Lucifer, som är fallna änglar.

I Sverige sammanfaller den helige Mikaels dag, som är en dag som firas i den katolska kyrkan den 29 september, med Mickelsmäss. Mickelsmäss är en skördefest, och var en av de allra största helgerna på året, för vid denna tid var förråden fulla. Från början var detta förmodligen en skördefest utan kristna förtecken överhuvudtaget, snarare tvärtom något hedniskt som föraktades av kyrkan, men en lösning på detta var att koppla det till just helgonet Mikael. Idag är det inte så vanligt att fira denna dag, och på något sätt har traditionen gått tillbaka till den hedniska traditionen, då Mickelsmäss nu firas med marknader där det köp och säljs i bästa fall hemmagjorda produkter. Detta sker i orter som Örsundsbro, Kopparberg, Eslöv, Sjöbo och Helsingborg, och kyrkan i de allra flesta fall spelar en obefintlig roll, där fokus är på mat och kommers.