Vasaloppet

Vasaloppet är en skidtävling som är 90 km lång, vilket gör den till en av de längsta skidloppen som åks, och en av de absolut populäraste. Den går från Sälen med avslutning i Mora, och den som kommer först i mål i Mora får en krans påsatt av en kranskulla som springer med sista biten, en dalkulla som måste vara ogift och ha idrottsliga meriter i släkten eller egna karriären. Denna tradition utgår då det blir en sprintduell. Då får de kransen efteråt. En vinst i Vasaloppet är mycket eftertraktad och det är nu i regel professionella åkare som tar hem titeln, antingen åkare specialiserade på långlopp, men också elitidrottare som normalt kör kortare lopp och till och med sprintspecialister har stått som vinnare av loppet.

vasaloppet

Vasaloppet är också en folkfest och loppet sänds varje år på svensk television och bevakning av täten kompletteras med samtal med åkare längre bak i fältet. Det finns familjemedlemmar och vänner som åker tillsammans, och folk utklädda på olika sätt. En viktig del av loppet är stationerna längs vägen där du kan få påfyllning av näring. Den klassiska drycken för detta lopp är blåbärssoppa.

Vasaloppet har fått sitt namn efter legenden om konung Gustav Vasas flykt till Norge 1521, som den är beskriven i “Gustav Vasas öden och äventyr i Dalarna”, där denna sträckning utfördes, om legenden är sann, på två skidor. Redan 1922 var första loppet och 1923 deltog den första kvinnan, men förbjöds att åka, ett förbud som upphörde först 1981 efter att en kvinna hade åkt utklädd till man några år tidigare.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/-Zz8EQXNiHg” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Det är också en del i den svenska klassikern som innebär att du ska göra Vasaloppet, Vansbro-simmet (en tävling i simning över lång distans), Lidingö-loppet (en löprunda på 30 km) och Vätternrundan (cykeltävling på 300 km) under ett och samma år. För detta kan du få en medalj och/eller få statuspoäng som motionär eller elitidrottare.