Skidgrenar

Inom skidåkning finns två typer av åkning, som innebär två olika sätt att åka. Fri stil innebär att du kan tillämpa skating, medan klassisk stil använder andra mer klassiska tekniker. Det tävlas normalt inom båda dessa discipliner, men det finns också vissa tävlingar som har enbart fri stil eller enbart klassisk stil, som till exempel Vasaloppet. I de flesta tävlingar finns en damtävling och en herrtävling, men det finns också vissa tävlingar där de kör tillsammans, som Vasaloppet.

Skidåkare har möjlighet att tävla i både klassisk och fri stil och på många olika distanser. I världscupen och i större internationella tävlingar finns distanser upp till 50 km, men också sprinttävlingar på ner till 1 km. Vanliga distanser är också 10 km, 15 km och 30 km. Det finns också lagtävlingar som stafett, där två eller fyra personer kör varsin del av en sträcka. Stafetten kan vara på längre distans som till exempel 5 km eller 10 km, eller vara på sprintdistans, och det kan vara omväxlande klassisk och fri stil, att antingen samma åkare kör ett varv i olika stilar eller att olika åkare kör varsin sträcka i respektive fri eller klassisk stil. En typ av tävling är Skiathlon, där en åkare först åker typiska 15 km i klassisk stil för att sedan avsluta loppet i fri stil över samma distans, 15 km.

Alla skidåkare har sina favoritstilar och distanser. En del åkare kör enbart klassiskt, enbart medellånga och långa distanser, eller bara sprintdistanser. Det finns också många som kan hantera nästan alla distanser och om du är till exempel fokuserad på sprint och hamnar i ett upplopp i slutet av ett lopp på 50 km har du goda förutsättningar att vinna en spurt även mot en långdistansspecialist, för du har fokuserat på sprint i träningen, om du har orkat hänga med så länge.