Kombinationssporter med skidor

Utöver de många varianter av distanser som finns och möjligheten att tävla i såväl fri stil som klassisk stil, och dessutom kombinationerna av fri stil och klassisk stil finns det en del kombinationer av skidor och andra sporter. Framförallt är skidskytte mycket populärt, där skidåkaren åker med ett gevär på ryggen och åker in på en skytterunda varje varv och antingen står eller ligger och skjuter. Beroende på antal bommar, skott som inte lyckas träffa önskat område på skjuttavlan, får man göra en straffrunda som innebär extra energi- och tidsåtgång, eller får tidstillägg. Detta resulterar i att det är både skjutningen och snabbheten i åkningen som fäller avgörandet vem som vinner.

skidor

Skidskytte tävlas över ett flertal distanser med olika antal skjutningar. Det kan till exempel handla om en distans på 20 km med fyra olika skjutningar, varav den första och tredje är i liggande och andra och fjärde är i stående. Det finns olika typer av tävlingar, där alla antingen startar tillsammans, en så kallad masstart, eller vid olika tidpunkter, antingen som ett vanligt distanslopp eller som en jaktstart där tidigare resultat i en tävling gör att åkarna lämnar med olika tidsintervaller. Det finns också stafettävlingar i skidskytte. Skidskytte har kommit att bli en populär sport att titta på med den rafflande skjutningen som ett spänningsmoment.

Straffrundan som skidskytteåkarna åker i när de har bommat, beroende på disciplin, är ungefär 150 m lång och tar 20 till 30 sekunder att åka för de bästa åkarna. För vissa discipliner finns det istället för, eller i kombination med, straffrundor och/eller tidstillägg extraskott.

En specialvariant när det gäller kombinationer av skidor och andra idrotter är nordisk kombination, där backhoppning kombineras med skidåkning, dock inte vid samma tillfälle. En del innebär att du hoppar backhoppning, och den andra delen ett vanligt skidlopp i klassisk stil.