I Dalarnas spår

Dalarna har en mångårig tradition av längdskidåkning och har producerat en mängd skidtalanger genom åren som har vunnit både världsmästerskap, olympiska spel och världscuper. Det sägs att Sveriges konung Gustav Vasa redan 1521 drog runt på ett par skidor i trakten, något som firas varje år med det stora skidevenemanget Vasaloppet, med en 90 kilometer lång sträcka som åks av tiotusentals personer. Vasaloppet har förstås en viktig del i att skidåkningen i Dalarna är välkänd och uppskattad även utanför regionen. Carl XVI Gustaf har också kört Vasaloppet som första kung, eller andra kung beroende på hur Gustav Vasas färd på 1500-talet betraktas.

dalarna

Dalarna är en av de största landskapen i Sverige och ligger i Svealand, men den nordvästra delen skulle kunna anses tillhöra Norrland om man endast såg till det geografiska läget. Gästrikland som ligger på samma breddgrad till öster om Dalarna, och till och med sydöst om Dalarna, räknas tillhöra Norrland, liksom Hälsingland och Härjedalen som delvis också ligger på samma breddgrader. De flesta dalkarlar, dalkullor eller dalmasar, som invånarna kan beteckna sig som, är dock noga med att inte räknas till Norrland. Tillgången på snö är dock helt klart bättre än i andra delar av Svealand och det fanns en gång en skidtillverkningsfirma i Edsbyn som var världens största.

På sommaren anordnas i Vansbro Vansbrosimmet, Sveriges största simlopp, som är en del av den svenska klassikern tillsammans med Vasaloppet. Det kan tilläggas att Dalarna trots sitt förhållandevis nordliga läge är varmt på sommaren och att temperaturen i vattnet om sommaren i alla fall är överkomligt kallt och i vissa fall på gränsen till varmt.

Den största sjön heter Siljan och kan ses som Dalarnas hjärta, och här finns flera av de städer som står som symboler för kulturen som ofta blir en symbol för hela Sverige med röda stugor, kurbitsmålade hus och möbler, nämligen Leksand, Rättvik och Mora.